libravirtua-button ontime-button

Analitikus nyilvántartás

A kiegészítő és az analitikus nyilvántartások az egyszerűsített mérleg és az eredménylevezetés összeállításához, az adózás előtti eredmény megállapításához szükséges adatokat szolgáltatják, továbbá részletes, számviteli, szintetizált információt tartalmaznak a vállalati vezetés számára, elősegítve ezzel az operatív döntések meghozatalát. Az integrált vállalatirányítási rendszer analaitikus nyilvántartásához többféle ügyviteli szoftver megoldást biztosítunk.

Az analitikus könyvelés és nyilvántartás részletesen rögzíti a gazdasági, számviteli eseményekeket, anyag- illetve pénzmozgásokat. Ennek alapján történik a kontírozás, azaz egyes gazdasági események kapcsán a megfelelő főkönyvi bejegyzések könyvelése. Az analitikus  nyilvántartás adatait a számviteli bizonylatok alapján kell felvezetni, ez lehetővé teszi a főkönyvi adatokkal történő ellenőrzést, ezzel az analitikus nyilvántartásokba felvezetett adatok teljeskörűségét is biztosíthatjuk.

Analitikus nyilvántartásAz analitikus nyilvántartás vezethető értékben, mennyiségben, vagy akár csak mennyiségben. Mennyiségi analitikus nyilvántartás például a raktári készletek fajtáiról és mennyiségéről vezetett nyilvántartás. A meghatározott időközönként történő feladás során az analitikus könyvelés adatai megfelelően csoportosítva és összesítve kerülnek a főkönyvi nyilvántartásba.

Az analitikus nyilvántartást többféle módszerrel vezethetjük. Ilyen módszer lehet például az adatokban bekövetkezett változások egyszerű felvezetése is.

A tárgyi eszközök analitikus nyilvántartása az ügyviteli szoftverben

Analitikus nyilvántartás a tárgyi eszközök nyilvántartása is. A nyilvántartásból állapítható meg az elszámolt értékcsökkenés összege, az eszközök beszerzési ára, állományváltozása valamint nettó értéke. A tárgyi eszközökről egyedileg vezetett számviteli adatok összesítésével a főkönyvben kimutatott összes tárgyi eszköz bruttó beszerzési értékét, az elszámolt értékcsökkenést, valamint az eszközök nettó értékét egyeztethetjük. A tárgyi eszközök analitikus nyilvántartása lehetővé teszi a főkönyvi számviteli adatok ellenőrzését. Tájékoztatást ad a tárgyi eszközök fellelési helyéről,  jellemzőiről (amelyek a főkönyvi nyilvántartásból egyébként nem nyerhetők ki), elősegíti az egyedi értékelés számviteli elvének megvalósulását.

 

Ajánlatkérés

Lépjen velünk kapcsolatba! Kérje vállalatára szabott megoldásunkat!

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com